ИСХРАНА

Изготвено по препорака од Дирекција за храна при Министерство за Труд и Социјална политика

Листа на јадења за деца од 2 м.в. до 6 м.в. - Пролет 2022 Листа бр.1-3

                        Листа на јадења за деца од 2 м.в. до 6 м.в.               листа бр.1-3

ДЕН

ПОЈАДОК

УЖИНА-1

РУЧЕК

УЖИНА-2

Понеделник

Интегрален леб со путер и рендано јајце или леб , путер со кашкавал и чај

Сезонско овошје

Вариво од грав со морков,
салата и леб

 

Пудинг

Вторник

Пченкарник со сирење , спањак и јогурт

Зеленчук

Мешавина од златен пек со пилешко, салата и леб

 

Сок или компот со интегрални бисквити

 

Среда

 

Чај, леб со намаз од туна со наут или тарана

Суво или свежо овошје Макарони со сирење, супа и леб или макарони со пилешко, супа и леб

Бисквитна торта

Четврток

Солена пита со сирење и јогурт или баничка со урда и јогурт

Зеленчук

 

Вариво од грашок или зелка со мелено месо, леб и салата

Свежа банана

 

Петок

Чај, леб со намаз од павлака , урда и сусам или намаз од павлака, стек и краставички

 

Сезонско овошје Македонска јанија со пилешко или телешко, леб и салата

Лиснато со сирење или мармалад

Листа на јадења за деца од 2 м.в. до 6 м.в. - Пролет 2022 Листа бр.2-4

                        Листа на јадења за деца од 2 м.в. до 6 м.в.               листа бр.2-4

ДЕН

ПОЈАДОК

УЖИНА-1

РУЧЕК

УЖИНА-2

Понеделник

Интегрален леб со омлет од јајца , урда и напиток чај

Сезонско овошје

Леб, вариво од леќа, салата и десерт

 

Сутлијаш

 

Вторник

Јуфка или палента со сирење и јогурт

Сезонски зеленчук

Леб, сапањак со кисело млеко или вариво од зелка

Компот со интегрални бисквити или житна плочка

 

Среда

 

Млеко со интегрални житарки  

Свежо или суво овошје

Шпагети со гулаш од мелено месо или стек, леб и салата

Алва или свежо овошје

Четврток

Ѓеврек со јогурт и парче сирење  

Сезонско овошје

 

Леб, тава ориз со пилешко, печурки и супа

.

Блага кроасана

 

 

Петок

Леб со мармалад и млеко или намаз од топено сирење, рендано јајце и чај

Сезонски зеленчук

Леб, пире со риба или пире со јунешки гулаш и салата

Темно чоколадо или меденки

Листа на јадења за деца од 9 м.в. до 18 м.в. - Пролет 2022 Листа бр.1-3

                        Листа на јадења за деца од 9 до 18 месеци               листа бр.1-3

ДЕН

ПОЈАДОК

УЖИНА-1

РУЧЕК

УЖИНА-2

Понеделник

Кашичка од интегрален леб, путер и рендано јајце

Овошно пире

Кашичка од леб и грав со морков

 

Пудинг

 

Вторник

Кашичка од пченкарник со сирење, спањак и јогурт

Зеленчукова кашичка

Кашичка од златен пек со пилешко и леб

Сок или компот со интегрални бискоти

Среда

Гриз со млеко и жолчка

 

Овошен чај со мед и лимон

Кашичка од макарони со сирење , супа и леб

Кашичка од бисквитна торта

Четврток

Кашичка од солена пита со сирење и јогурт или баничка и јогурт

Зеленчуково пире

 

Кашичка од грашок или зелка со мелено

Банана

Петок

Млечна кашичка од павлака, урда, сусам и леб намаз од павлака стек и краставички

Сезонско овошје

Кашичка од македонска јанија со исистнето пилешко или телешко месо

Лиснато со млеко

Листа на јадења за деца од 9 м.в. до 18 м.в. - Пролет 2022 Листа бр. 2-4

                        Листа на јадења за деца од 8 м.в до 24 м.в.              листа бр.2-4

ДЕН

ПОЈАДОК

УЖИНА-1

РУЧЕК

УЖИНА-2

Понеделник

Кашичка од интегрален леб со јајца и урда

Чај со лимон и мед

Кашичка од вариво од леќа со леб

Сутлијаш

Вторник

Јуфка или палента со сирење и јогурт

Зеленчуково пире

Кашичка од спањак со кисело млеко или кашичка од вариво зелка и леб

Компот со интегрални бискоти

 

Среда

 

Интегрални житарки со млеко

Овошно пире

Кашичка од шпаѓети со мелено месо или пилешки стек и леб 

Пасирана алва подготвена во кујна

 

Четврток

Попара од ѓеврек со сирење и јогурт

Овошен сок 

 

Кашичка од тава ориз со пилешко

Фрутолино

 

Петок

Кашичка од леб , млеко и мармалад или Кашичка од топено сирење со ендано јајце

Зеленчуково пире

Пире од компири и пасирана риба со леб или пире од компири и јунешки гулаж и леб 

Чоколино

 

Изготвено по препорака од Дирекција за храна при Министерство за Труд и Социјална политика

мед. сестра. С. Трајанова; 

гл. кувар – У. Коцева