Здравствени препораки

Почитувани родители,

Со цел да го подобриме здравјето на Вашето дете во нашата градинка, препорачуваме детето да останува дома во следните случаи:

1. Ако детето е болно  

 • Ако има температура над 38 степени;
 • Кожен осип;
 • Дијареа или повраќање;
 • Вошливост;
 • Отежнато или забрзано дишење;
 • Конјуктивитис;
 • Воспалено грло или потешкотии при голтање;
 • Заразно заболување: грип, жолтица, сипаници и др.;
 • Присуство на стафилококна или стрептококна бактерија во нос или грло;
 • Ако прима антибиотска терапија.

Со вакви симптоми детето не може да биде примено во градинка:

 • Негувањето на децата дома кога се болни е најдобар начин за спречување и ширење на сите болести;
 • Ве молиме да нè информирате за здравствената состојба на детето во случај да покаже одредени знаци на болест и е испратено дома.;
 • При повторно доаѓање во градинка на дете што било болно од некое заразно заболување, задолжително е да донесете медицинска белешка дека детето е здраво.

2. Носење антибиотици во градинка е забрането!

…здрава средина – среќни и весели деца…

Како да ги заштитиме децата од настинки и грип

 • Дечињата да престојуваат во чиста средина;
 • Редовно да ги мијат рачињата;
 • Да консумираат здрава храна и многу течности;
 • Да се проветруваат просториите во кои престојуваат дечињата;
 • Да се избегнува собирање на повеќе деца во затворен простор;
 • Да не се носат во градинка болни деца;
 • Децата да не носат играчки од дома;
 • Се забранува влегување на родителите во занималните.